M4 Katowice

 Rok
2016

Projekt
Mieszkanie

Adres
Katowice Centrum

Użytkownicy
Para (30+)

Mieszkanie znajduje się w międzywojennej kamienicy w samym sercu Katowic. 

Pomieszczenia znajdowały się w bardzo złym stanie technicznym – należało przeprowadzić gruntowny remont i wymianę wszystkich instalacji. Szczęśliwie dla właścicieli, w mieszkaniu pozostało wiele oryginalnych elementów takich jak stolarka okienna, drzwi 

oraz dębowy parkiet, które idealnie nadawały się do przeprowadzenia renowacji i nadania im pierwotnego, szlachetnego charakteru.

We wnętrzach został zachowany pierwotny, amfiladowy układ pomieszczeń, z pięknymi szklanymi drzwiami oddzielającymi pokój dzienny od jadalni. 

Projekt, remont oraz wybór mebli i dodatków toczyły się niespiesznym tempem – wiele

z nich (takich jak złota lampa w jadalni, klamki, okrągłe gniazdka elektryczne) zostało zakupionych na targu staroci lub pochodzą z drugiej ręki. Równie wiele elementów wystroju zostało zakupionych w niewielkich sklepach z designem w Szwecji i Holandii. Plakaty nad sofą w pokoju dziennym są prezentem od przyjaciela – kiedyś zdobiły jeden z kultowych katowickich lokali.

Menu